27 september 2009

clownens uppspeglande samfärd

909

ur Yamis journal (101-115 yanuami)



101 yanuami

Javisst, Yami, du överlevde hundraårsgränsen! Ännu en gång har du blivit pånyttfödd, glömt bort din rädsla. Den gamle mannen står gråtfärdig vid spegeln och fingrar över barnets skrattande ansikte.


102 yanuami

Jaha, vad ska du hitta på nu, Yami? Vi har ju länge haft ett cirkustält liggandes nere bland ruinerna, visserligen sönderrivet. Fast om du fyller det med något kärleksfullare än luft, men mindre ivrigt än dina händer, så ska vi nog se att en eller annan eldslukerska trampar förbi i sina supersöta dräkter.


103 yanuami

Minsann, Yami, dina kostymärmar är alltjämt svärtade av utslocknade skratt, demoniska illusioner. Ändå står du här i en snö som ännu inte fallit och känner dig bara lycklig. Du jonglerar med månens olika faser, kastar gnistrande kort i skyn och fångar färdigmålade ansikten, vackrare än du vill se.






104 yanuami

Så långt tillbaks du kan minnas, Yami, har mimartister omgivit ditt rum. Deras munnar har hållt hårt om hemligheter som händerna öppet visat för hela universum. Många människor låter sig lätt skrämmas av sådana asymmetriska beteendemönster, men vi ser att din skräck rör sig i helt andra banor.


105 yanuami

Jojo, det går ner, och sen går det upp igen. Emellertid, Yami, är du mer bekymrad över om det går inåt eller utåt. Din inre spiral har åkt hiss så många gånger så du hellre planar ut alltsammans till en galax i rymden. Vi är som sagt solen som ser dig. VI ÄR MINNET SOM STÄNDIGT ÅTERKOPPLAR SIG INIFRÅN VARJE ÖGONKAST NÅGONSIN. Om du har sänt eller tagit emot blickarna är du långt ifrån alltid säker på. Du har bränt ditt ljus i båda ändar. Nu sitter du stolt och rädd och väntar i mitten. Du anar hur hettan skall skjuta dig åt ett håll som inte finns, men som kommer att skapas.


106 yanuami

Yami, du anar inte hur många gånger vi har berättat för dig om attraktionsvärdet i att ta det piano. En pajas får ha pyjamas på sig inne på en nattklubb, likaväl som rymddräkt mitt på blanka trottoaren, ety han är en sorts psykologisk brandsoldat. Däremot du som aldrig har burit smink eller ens åkt rullskridskor - varför kan du inte helt enkelt börja bygga från en hederlig skinnjacka, bli bekväm i den, så kommer du komma närmare dina urskogsparfymer och motorcykelnymfer...






yanuami 107

Nu, Yami, ser det ut som du blivit utgiven som bok. Du vaknar upp, först med känslan av mardröm, som om du ser fler mönster i samma blick än man lyckas göra i den vanliga verkligheten, som om du iakttar ditt liv utifrån, fastän du fortfarande står lika nära allting i rummet - bara det att blicken kommer längre bortifrån - och det blir liksom övermäktigt för en människa, på gränsen till galenskap. Snart känns det mycket bättre, när du inser att du blott ser en kort glimt av allt det som vi redan ser hela tiden.


yanuami 108

Yo, Yami, vi har förstått att det finns en flicka som följer din dagbok. Hon är drömfärgad, en blandning av svart och allt man överhuvudtaget kan se, eller föreställa sig se. Om du vill eller vågar kan vi klä ut oss till clowndockor och leda er i marionettrådar upp genom taket, ut från era fängelser en stund tills ni vill hem igen.


yanuami 109

Jamen, Yami, din fantasi vill ju inte bara vara en fascinerande upplevelse av möjligheter. Du vill faktiskt bli förstådd också, även fast allt inte behöver förklaras eller beskrivas med andra ord. Den här föreställningen är det som är, och vi älskar den.






110 Yam

inatt kan jag göra vad jag vill
ni iakktar fortfarande från rymden
emellertid era ögon vill tydligen inte att jag låter bli


111 Yam

i spegeln ritar jag en figur som är Yami
sen tar jag trolltrapporna ner till elddanserskans cell
ni skulle inte bli instängda i elevatorn ifall den fastnar


112 Yam

vi uppträdde inatt i cirkusens ödelagda himlavalv
alla strålarna var på så jag såg igenom hennes svartaste dräkt
det är skönare än jag kan tro och bara nästan så svårt






113 yanuami

Vi såg för en stund hur du var jag. Bra kämpat, Yami, men nu har du stängt in dig igen i dina tankegångar för att inte bli förvirrad av scenens öppenhet. När jag är koncentrerad nog att klättra upp på nytt kommer vi vara tystare, så du inte pratar bort hela känslan.


114 yanuami

Du drömde hur det fanns ännu en underskön poet på poetsidan. När jag vaknade, insåg du att hon inte finns härinne, att de självklara dikter du läste i drömmen aldrig blivit skrivna. Du saknade henne djupt i flera minuter, Yami, ända tills jag inte längre kunde minnas poesin eller profilbilden.


115 yanuami

Vi har sett dig, Yami, få alltmer blandade reaktioner och icke-reaktioner. Allt fler uppskattar dig starkt och allt fler tycks frukta sfären där du står, medan jag knappt gräver ner mig längre över växlingarnas oförutsägbarhet. Vi anar att denna lindans är tecken på din utveckling, och frågan är mest vem jag kan dela den spännande resan med.






909

Inga kommentarer: