13 september 2018

Barndoms Butik # 2 : Tobaksaffären

Många av mina tidigaste minnen utspelar sig i butiker! Besöken skedde nog lagom ofta/sällan för att etsa sig fast? Där 70-tal möter 80-tal, inkl nutida tolknings utfyllnad. Fanns gott om bottenplan-affärer i närområdets höghus, ibland längre bort. 

 


Det pinglar till om dörren som det brukar. Vi kommer in i tobaxaffären. Här luktar ingen pipa, bara plastiga tidningar och billiga böcker, både vuxen och pixi. Ändå har de knappt några packar med klistermärken, enstaka ess, en box glass, men inte alls så mycket godis som kiosken har. Bakom disken står bägge två : den unga farbrorn och den unga tanten. De har Tobax ihop. Båda är lika allvarliga, svarthåriga och kommer från samma land. Påminner om våra polska grannar gör de litegrann, fast mycket mystiskare. Ibland kommer en av dem fram, från bakom disken, och fixar med någon hylla. Då får man kanske akta sig eller säga vad det ska vara. Unga farbrorn liknar han som läser Boktipset i teve, men kan nog inte nynna. Idag har de redan plockat ned varsin pärm. Man tror att tobaxbiträdena är gifta med varann. Tänk ifall de bara är bror och syster?! Jag skulle aldrig våga fråga. [Och det kan vara jag som blandar ihop olika årgångar av butiken - ty dess materia fortlevde sedan under annan ägare...]


Har glömt vad vi skulle köpa. Ischoklad? Igloo? Tintin? Smurfarna? Elitserien? Supersalta? Toy? Carola? Smokie? Vita Blend? Nej, sådana limpor får bara pappa köpa. Vi måste njuta choklad-cigaretter. Tobaxa-farbrorn har både skägg och mustasch kolsvart. Undrar om han någonsin har varit hos frisören här bredvid...? Tobaxa-tanten påminner oss om kpmlR-kärringen som tejpar upp affischer. Fast utan glasögon, med fläta ibland, och kan lé. Kanske är de nånstans mellan tjugo och förti år?? Ordet Tobax får mig alltid tänka på toalettens svarta spol-knopp hemma. Kassapparaten har gott om andra knappar och en spak. Kamraten plockar upp växelmynt ur börsen. Det blev en Gremlinsliknande figur och 8 slemmigt gröna ess. Men vad gör ett sånt sunt par som föreståndare för en såpass onyttig butik?! De kan få pengar från varenda person i kvartéret. Fast här finns inga tipslappar att lämna in. Inte ens finns busskuponger som man stämplar själv. Ändå springer bekantingar här titt som tätt. Nu kommer Tony med någon. Det pinglar till om dörren som det brukar.





0W0

Inga kommentarer: