29 januari 2012

Hemma Hos Zscoorup

i det tidiga 90-talet



Hemma hos Zscoorup är det fortfarande tidigt 90-tal. Allting går i en gul, lätt demonisk nyans. Härinne utkristalliserar sig en skön mix, en sorts mix mellan själsförmögenheter och kroppsfixeringar. Allt verkar maximalt avspänt, men bakom tapeterna bubblar klassiska motsättningar. Storarummet har blivit allt varmare och allt kyligare att leva i. I hallen flockas drivor av radiokanaler som också vill vara med på TV. Dock i den innevarande kontexten är det extra svårt att se vem som är korrupt och vem som är kompis. Kanske är vi både och?!


Man lufsar fram genom rummen till smörig soulpop. Man är män i ena stunden och kvinnor i nästa, eller snarast nästan män och nästan kvinnor. Vattumannen har gjort ännu en uppgörelse med fiskstimmet. Men de nya grupperna har ännu ingen riktig dokusåpa att bo i. Man studsar mellan microvågsugnen och diskmaskinen, mellan compact disc-spelaren och diskettstationen. Den enda dator som finns här spelar man på, såvitt den inte redan är sönderspelad. Anteckningsblocken är proppfulla av återfunna ABBA-ackord. Stråkmattor pryder väggarna i vilka visor somhelst. Vita och svarta katter jamar tillsammans i pyjamas. Hela tillvaron har krypit ihop till ett mysigt, nysvenskt nystan. Man tar på sig fulaste flanellskjortan eller värsta halsbonaden. Man köper chipsen på burk och låter minsta potatisskal återanvändas. Man är hip utan hopp om att håret ska växa ut igen genom mössan.


Zscoorup sitter arbetslös och stortrivs med sina privata projekt. Precis P. heter ett företag där man producerar repriser. Precis P. specialiserar sig på pausprogram. Det gäller alltså att få snuttarna att visas en gång till (och helst en gång till). Linus på Linjen upplever vid den här tiden sina allra sista avsnitt. Linus springer vilse och har ingen mobiltelefon i världen att ringa hem med. Det enda som hörs är erotiska suckar från fjärran madamer. Sedan dess skulle alla pauser få ett konstant avbrott.




Nu börjar det!




Det är det som Precis P. försökte förebygga, och fortfarande ser som sitt projekt. "Nu börjar det!" körs som ett affirmerande mantra, inte bara för barn. En hungrig apa rapar. Zscoorup sitter och visslar på gamla signaturmelodier, klipper ut nya eftertexter och påannonserar alltsammans på ett avigt vis. Däremellan måste infogas de skojiga paussnuttarna, som kan bli till hela program. Man kan kalla dem för jinglar (om man vill, och det vill man). De har även börjat finnas i återuppladdningsbar form, för de gäster som ej har med sig egna batterier.


Vidare går Zscoorup en kvällskurs i hur man vänder konkurs till ett kreativt sinnelag. Det är en nybörjarkurs för alla nivåer. Den utvecklades 1991 och har sedan dess inte utvecklats ett dugg. Zscoorup brukar plocka med sig sina samlingar och förevisa för de olika föreläsarna. Bland samlingarna återfinns de allra första bibliotekskvittona, sådana där utskrifter man fick istället för stämplar i böckerna. Zscoorups första lån med kvitto var inte ens av en bok utan en CD-skiva: "De fyra simsätten" med Bröderna Brothers. Sedan följde mästerverk som "Följer ett spår" med Pontus & Amerikanerna, "Dr Space dagbok" med Mauro Scocco och "Stockholm & andra ställen" med Orup.


Likaså en samling busskort med de tidigaste magnetremsorna i kan man finna hos denna eklektiska storsamlare. För att inte tala om gamla välspolade videokassetter, utkast till klimatförändringar, bikinis med gore-tex i, konspirationsteorier på prov, Di Leva, prov på okända botemedel på andra planeter, tarotkort som funkar lika bra som kreditkort, klonade basketskor, etc etc. Till sist insåg Zscoorup att man kunde gå den kreativa kursen på distans. Då ville folk ha samlingarna scannade och e-mailade till sig istället. Men Zscoorup har ingen aning om vad varken scanner eller laserskrivare är för något, än mindre internet. Trots att allt är supernaturellt kunde man ännu inte ta några magiska tåg till världens största trollkarlsskola. Och Zscoorup har fortfarande aldrig varit utanför sin kropp.


(Så det är först ett par decennier efter min tonårstid, i framtiden nu, som jag kan koka ihop och publicera det här reportaget.)








wWw

Inga kommentarer: