12 september 2019

Världens Sista Pianoton (i uppdaterad version)



Världens allra sista pianoton utspelar sig kvällen innan 2013 skall starta. Pianotonen far ut i etern, precis som varenda ton i hela historien. Emellertid är den den första som åtföljs av evinnerlig tystnad. När ni lyssnar upptäcker ni att ingen ton i universum kan komma efter denna. Hur man än gör och hur man än föreställer sig fenomenet, så har där liksom uppstått en svartvitt hål. På det hela ofantliga taget låter pianotonen som en korsning mellan Schumann och Chopin, korsad med en korsning mellan Lee Lewis och Fats Domino, därtill framförd av någon lovande rysk kvinna ännu okänd. 


Pianotonen ligger dessutom lagrad i en limiterad samlingsbox, vakuumförpackad tillsammans med tolv remixer av samma super-sista ton. I den icke instruktiva boken som medföljer, berättas hur tonen förmodas härstamma från någon saturnisk ring eller måne typ Titan. För oss som befinner sig i närheten går samlingsboxen att beställa till någorlunda mänskligt pris. Bokningsfunktionen hålls aktiv under några sekunder ytterligare. Iom att inga pianotoner längre förmår fortplanta sig genom rymden, så funkar det heller icke att streama aktuella ton hem till skärmen. 


Vidare sägs det på många planeter att ingenting längre kan bli på nytt. Detta faktum lär vara det nya med vår värld. Hela grejen kommer sig av, som ni förstått för längesedan, hur det sista redan är här. Däremot är det inte där, där vadsomhelst kan börja om. Vill ni stanna kvar i den skapande skapelsen, och hellre sitta och lukta på tangenterna som om de vore levande... så vill vi på intet vis sätta käppar i hjulet för er. Emellertid missar ni då ett ohyggligt bra erbjudande nu. Att få ha det allra senaste i sina händer är i mångt och mycket synonymt med världens sista pianoton. Så varför inte slå till?! Supertramp Stevens står stolt på snörika berget och bara väntar retroaktivt på Hammill Genesis mellotron över kratrarnas spruckna ackord. Sedan är allt fullbordat.


För oss som envisas med att betvivla sanningsvärdet hos sådan absolut sist klingande entitet, måste vi på order av systemet återigen avslöja : att varenda jävla skön ton redan har spelats färdigt, såväl på låtsas som på riktigt. Åtminstone på piano - vad som må gälla andra instrument bär vi varken kunskap kring eller ansvar inför. Ni kan ju alltid testa att blåsa ut någon trombonisk ton i världsrymden, jazza runt eller flöjta fram på vanliga alternativa vis. Skulle ni till äventyrs upptäcka hur ingen mer ton är möjlig att spela - vore vi tacksamma om ni hänförde vederbörande till den sista pianotonen. Då kunde vi få bekräftelse på hur finfint dessa ickelunda lyckas vibrera ihop. Hålet i schackbrädet kommer sålunda att visa sig bestående - en definitiv utgång som vi egentligen aldrig har trott ett öronblick på.







Påhittades sent 2012, då Tellus ingalunda gick under. Såvitt det ej var då som undergången började... eller nystarten? Hursomhaver märklig tanke - att såpass speciellt universellt fenomen skulle kunna ta slut... vilket motbevisas av att jag skriver det?!



0W0

Inga kommentarer: