8 januari 2013

Fiktiva karaktärer som bär Fluga



Flugan, alltså halsrosetten av siden, tycks ha minst två sidor.  Flugan förefaller bära på en smärre paradox, eller åtminstone ett rejält fascinerande motsatsspel.

För det första uppfattas flugan som utpräglat konservativ, samtidigt som man talar om det allra senaste i en ny fluga. Å andra sidan kanske flugan saknade konservativ laddning när den föddes i mitten av 1800-talet, men sedan helt enkelt fick hundra år av historia på nacken. För det andra ger den offentlig tyngd åt den som tagit på sig flugan, fastän förknippas lika mycket med festlig lättfotadhet.

För det tredje föreställer vi oss ofta flugor på superseriösa vetenskapsmän, men förvånar oss ingalunda att också clowner och andra estradörer brukar klä sig med fluga som tydlig ingrediens. För det fjärde finns det en försynt, närmast naiv snällhet över flugan, som i nästa andetag kan ge sting och vara fräck som fasen.

För det femte får personal inom service-sektorn lysa upp lokalen med fluga (minst lika ofta som slips vill jag minnas), vilket märkligt nog får till följd att att uppassaren smälter in mycket mindre i mängden än vad den viktiga gästen gör. Fast det är klart, en croupier bidrar företrädesvis med ett skimmer av lekfullhet, medan spelaren själv kanske ej så gärna skyltar med sin fallenhet för lyckohjulet. För det sjätte gör sig damer minst lika bra som herrar i fluga, i synnerhet när de agerar i sådan där kanindräkt, eller ifall kvinnan likt flickan sätter rosetten i håret istället.

Nå, det verkar i varje fall vara inom dessa skilda fält som flugan kommit att bli en någorlunda vanlig symbol. En gemensam nämnare är möjligtvis att flugan sitter på den person som hamnat i lite fel tid, i ett relativt galet sammanhang...? Eller som blivit snarare en figur än en människa...? Hursomhelst går fler animerade figurer omkring i fluga än jag haft en aning om, fast är förstås en tacksam blickpunkt i tecknade serier.




Här följer mina favoriter av flugbärarna, bland dem fiktiva som jag hittills kommit på. Förteckningen bygger mer på vilka karaktärer jag är förtjust i, snarare än hurpass stiliga själva flugorna framträder. (För övrigt undviker jag här att komma in på sidospår som scarfar och kravatter. Och dessvärre har jag aldrig lärt känna varken Doctor Who eller Simpsons, så där missar listan flera kandidater.)


1. ALLAN PREUSSEN programledare för "En himla många program"

2. CHARLES-INGVAR JÖNSSON geniet i Jönsson-ligan, tillika doktor (plus HERR GUNNAR PAPPHAMMAR porträtterad av samme skådis)

3. HUBERT NORLÉN den ständigt läsande kusinen till Tvillingdetektiverna

4. HAROLD CRANE i Mad Men

5. GONZO ur Mupparna

6. DOCTOR SNUGGLES

7. AGENT 007 = alla varianterna av James Bond

8. AGATON SAX (förmodligen inspirerad av Hercule Poirot = Agatha Christies detektiv, som jag sett för få skymtar av för att ta med här)

9. NESTOR slottsbetjänten i Tintin

10. HEMLIGE ARNE inslag i Trazan & Banarne (i sin laboratoriska aspekt möjligtvis inspirerad av THE NUTTY PROFESSOR av/med Jerry Lewis, som säkerligen är värd en egen position här)

11. LILLA MY i Mumindalen

12. BERT i Mary Poppins (som gatuartist när de vandrar in i hans målning) + MARY POPPINS personligen (i musikalfilmen är hennes fluga visserligen väldigt rak, icke triangulär)

13. HALVAN (medan Helan har slips. Biffen & Bananen bär däremot båda fluga)

14. LILLE FRIDOLF (åtminstone vid flera tillfällen som tecknad)

15. LAMHOLT i Finn & Fiffi (han borde haft Fiffis hårrosett som fluga istället)

16. BROTHER MOUZONE i The Wire (som visserligen gör ohyggligt onda saker, men får vara med för den goda stilens skull, och för att serien är en av världens mest sevärda)

17. LILLE SKUTT i Bamse (skulle egentligen passat bättre in på Skalman)

18. någon japansk flick-kvinna ur anime-floran, som jag nog skulle uppskatta om jag hade begrepp om dylika

19. MR. TOAD i "Det susar i säven"

20. GUDFADERN över maffian, den förste

21. DONALD DUCK

22. HUMLE & DUMLE

23. KARL-BERTIL JONSSON = "Jultomten"

24. KARL LEJD ?? = Testaren av hörlurar ur "En himla många program"

http://www.youtube.com/watch?v=PwniRvmK5PU







wWw

Inga kommentarer: