5 augusti 2012

Fristående Brottning

ytterligare en Sällsam Sport




Svårräkneliga såsom stjärnorna äro de sällsamma sporterna. Ännu en uppfinning på världsarenan består av brottning och fristående gymnastik i kombination. Grenen går till så att ena parten ägnar sig åt hopp och volter, medan motståndaren sysslar med brottning. De gör det givetvis samtidigt på samma gummimatta, vilket i vidare kretsar har kommit att höja sportens sexuella status. Den fristående har ett musikprogram att följa in i minsta detalj, fast med en kreativ tolkning lyckas motståndaren bortkollras snarare än haka på rytmiken. Brottaren är visserligen slav under tyngdlagen men kan nyttja sig av densamma i vilken sekund somhelst.

För den estetiskt inriktade gymnasten gäller att obehindrad snurra ihop så skickliga konster som möjligt. Ju närmare den målsökande nedbrottaren som omkringhopparen rör sig, desto flitigare blir domarkåren på att höja sina ögonbryn till större siffror. Hela poängen försvinner dock i samma ögonblick som den fristående ej längre står fri, när parten ifråga blir definitivt infångad och nedplockad - då har brottaren tagit hem matchen.

Sker aldrig något frihetsberövande så får gymnasten behålla alla sina poäng, plocka hem dessa och hångla med dem i soffan om hon så vill, eller han så vill. Vad som gör denna idrott unik är att parterna både får bestå och uppmanas bestå av motsatta kön. Var och en har en överlägsen chans att vara mer mästerlig på sitt moment än motståndaren skulle vara på samma moment = en tämligen kvalificerad form av jämlikhet enligt mångas bedömning bland både publik, coacher och utövare.

Så ibland får vi skåda saftigt tilltagsna bulgariskor slunga ner irrande spensliga rumäner på mattan. Oftast handlar det dock om björnar till nordamerikanska hannar som försöker lufsa efter trollsländor till sydkoreanska honor. Världens allra vackrast roterande och spänstigt trixigaste friståerska är överraskande nog indian. Hon har groteskt åtskilliga poäng hemma i huset, ja sjuor, åttor och inte minst nior fyller varenda matta och taklist där. Den ofriaste friståerskan måste flyga och knixa sig fram, när hon någon gång hinner besöka sina egna kvadratmetrar.








eLe

Inga kommentarer: