26 april 2012

Elov Remixar mitt månvarv från Venus (II)

tema 19/18 : Solen o Månen i tarot. Spökskrivaren remixar min historia "ett månvarv från venus" från förra våren.





Himlen var oskyldigt svart. Månens ballong höll vi i ett hisnande snöre, högt över jorden. Här fanns ej längre några gräsfält att springa omkring på, däremot regnbågar. Jorden hade slagits ihop med Venus och Mars till en större planet. Jupiter och vi spelade tennis mot varandra på rymdgrus. Många bollar blev månar, klassiska satelliter till våra senaste uppslag. Sådan var framtiden som vi kunde se i grammofonen. Alla färger skulle finnas kvar, ja, ännu fler skulle skapas.

Imorse svävade jag i vanlig ordning förbi skulpturen av solsystemet,  i alla dess lökringar, som alltid stått på det här torget genom alla dess varianter. Hade två ärenden samtidigt, dels var den senaste kameran redo att träs på min blick, dels övertog jag en gammal jordisk cykel nästan ny. Du vill cykla längs himlavalven hela april i det ljusgröna solskenet. Hjulen studsar fint mot de tegelröda molnen, som om det var ett gammalt skolområde du åter beträder. Emellertid tillbaka här bakom mina gardiner känns hettan därute helt obarmhärtig. Skärmen är den enda scenen jag aldrig kan lämna.



Bakom dörren bor en klonad version av Elton Delon. Det minns du med största säkerhet, men vad du inte vet är från vilken sida du kommer att öppna dörren. Måhända befinner du dig redan därinne?! I så fall är det du som är varianten. Klonen blev icke helt perfekt när de gjorde den, hjärnans balans mellan analys och vansinne fick delvis annorlunda proportioner. Fast det är möjligen i full enlighet med sakens natur.

Du öppnar dörren från andra sidan. Ut kommer du i kraterkorridoren och möter dig själv i form av ett spökmonster. Spökmonstret räcker fram ett klistermärke mot dig. Det tycks som att du vill byta märke med dig. Precis som de har bytt måne vissa planeter emellan. Du känner dig skeptisk till ditt motiv. Förmodligen har du dubletter helt enkelt.



Avlägsna toner från någons tramporgel påminner er om den varmaste våren någonsin. Bowie sjunger "We scanned the skies with rainbow eyes and saw machines of every shape and size. We talked with tall venusians passing by...". Den ena sötare än den andra intar de spännande former framför dina gurglande gröna glasögon. En stund retas du med dem, hittar på olika djur åt skönheterna, får figurerna att vränga ut ännu farligare kurvor. Ända tills allas intresse nått toppen av vulkanen - då drar du med dig en av venusiskorna upp till fullmånen. Ni ristar in ett väldigt W bland de andra i det redan så vältrafikerade månstoftet. Du hånglar med henne tills läpparna är som en badbassäng. De funkar inte riktigt som du föreställt dig, dock i närheten. Inte en enda slang har lossnat ännu från din rymdkostym. Hennes fruktfulla rumpa känns mer och mer som ett par såpbubblor. Venusberget vibrerar som av oräkneliga batterier.

Så släpper ballongen ur sig all konstgjord luft, sjunker ihop till ännu mera stoft över venusmånen. Ni sitter i en radiostyrd bil, en pucklig liten historia i gråturkos, från någonstans mellan 50- och 60-talet. Bubblan rullar fram mellan filmskärmar, närmar sig en komedi för att brutalt slungas tillbaks in sf-thrillern. Demonerna i form av omättliga mademoiseller väller ut ur tvättmaskinerna. Särskilt söta matriser går och dammvippar på sidorutorna, erbjuder er chokladbitar mellan varven. Grammofonplattorna roterar, som de splitt nylackerade satelliter de är, så svarta att de knappt är synliga för blotta örat.



Ni resonerar som så att Venusmånen finns åtminstone som fantasi. Vilket tyder på att den måste ha sin förebild hos den verkliga verkligheten. Om så än den blott bygger på någon annans fantasi... Vi försöker minnas om vi är fiender eller vänner, men glömmer bort varje gång. Egentligen är vi nog allt mellan himmel och jord. Du har månen i lika framträdande position som min. Däremot är det du som är måne fullt ut, i hela din sol.

Efter ett bra tag hade Venus blivit gravid. Vi åkte lokomotiv över hennes berg och kratrar, doppades mellan varven i lavan. I var och varannan grotta låg foster. De tycktes blunda och drömma. Vem var på god väg att slungas upp...? Venus födde en måne nu. Du är hennes egen måne, eller deras egna. Månen har hamnat hos Venus, hon som ingen hade. Den har också hamnat hos Mars, han som hade två månar men ej förmådde föda dem.















wWw

Inga kommentarer: