26 juni 2011

StolTennis (på stol mellan två stolar)

# 21 i serien Sällsamma Sporter som påbörjades men uppenbarligen aldrig avslutades förra sommaren




Stoltennis spelar man naturligtvis på stol istället för bord. Precis som i bordtennis står möbeln mitt emellan de bägge utövarna. En central skillnad är att man sitter på varsin stol och spelar. På så vis passar sporten såväl den late som den drivne. Det saknas knappast fingerfärdighet att lära sig inom stoltennisen. Ett gammalt pingpong-racket är lätt att hantera jämfört med redskapet som krävs här. För att få snurr på den enorma melonen används varsin stolsrygg. Ryggarna har man först brutit loss, dels från den icke lika lates stol, och dels från den stol som man spelar bollen på. Hade mittenstolen haft rygg så skulle det hela påminna mer om häcklöpning. Nej, det här är minsann ingen fri idrott! Melonen måste till varje pris studsa en gång på stolen...


...innan mottagaren får returnera frukten av motståndarens arbete. Ingen får resa sig upp under ett pågående game. Som ni redan har räknat ut behövs tre stolar för en komplett match. Ibland går det åt fyra, eftersom den person som förväntas springa och hämta melonen inte vill stå och vänta hela tiden - den snälle personen vill sitta och vänta också. Är man ute efter motion tar man ideell anställning som bollkalle. Annars försöker man koncentrera sig på själva spelet.


Vi har sett stoltennis praktiseras på allehanda sätt, men frågan är om vi någonsin har sett det riktiga sättet. Poängen brukar räknas 0, 21, 42, 53, game, med 107 game i ett set, och redan på det tredje setet matchboll. Huvudsaken är att vinna. För övrigt ligger världsrekordet i antal oavbrutna studs fram & tillbaka än så länge bara på sju, men förväntas stiga starkt i takt med att den asiatiska kontinenten får upp ögonen för sporten ifråga. Särskilt folkkär borde den kunna bli emedan man kan spela såväl hemma som ute på klubben eller caféet. Den som mosar melonen mer än tolv gånger blir dock diskad. Och den som siktar direkt mot kroppen utan studs blir avstängd en halv säsong, utan minsta stol att tillgå under tiden.







777

Inga kommentarer: