23 augusti 2013

Jon besöker Jorden (episod 1)


Hur många jordbaserade fiction-stories utgår från utomjordingar som huvudpersoner???





Jon har just anlänt till Jorden. Med sina tolv kompanjoner fäller han ihop rymdskeppet. De tar varsin bit som ryggsäck och beger sig sakta inåt staden. Nu skulle det vara skönt att få lite annan föda i lemmarna, resonerar sällskapet, efter ett helt år på burkar och tabletter. Vandringen längs asfaltsbanorna blir minst lika vinglig som de föreställt sig. Emedan var och en har fyra lemmar därnere och fyra däruppe, så har man fått knyta samman dem två och två inunder dräkten. Enligt Jon motsvarar detta människornas två ben samt två armar. Vissa är alltjämt skeptiska till hur det kan gå till så på en planet.


Här verkar atmosfären befinna sig i en speciell sorts september. De guldfyllda bladverken har så smått börjat stå i full död. Året man har valt är 1979, på god väg in mot 80-talet. Det känns litegrann som mitt i en skräckrysare, någon av alla de mänskliga filmer som sällskapet har studerat före hitfärden. Särskilt som staden de skulle till, Lissabon, visar sig vara en annan, Göteborg. Vem bland de tolv kan ha blandat ihop kartorna så kapitalt? Knappast Jon själv! Hade man helt enkelt tagit Tokyo, Los Angeles eller London istället, så skulle man aldrig kunnat missa ens på håll. Rom borde också inneburit ett idiotsäkert kort. Men nu får resenärerna nöja sig med denna håla Göteborg.


De första jordbor som våra vänner stöter på, står bara och spanar och lyssnar en stund. Sedan springer de iväg, som om utomjordingarna trots allt är farliga. Ragnhild kollar i läroboken och berättar att det rör sig om rådjur och harar. De varelser man helst vill komma i kontakt med har en högre hållning i grunden, även fast de kan se avsevärt mer ihopsjunkna ut. Åtminstone vid soluppgången tycks människorna ha annat för sig än att strosa bland träden. Jon är också mer intresserad att få direkt erfarenhet av TV-apparater och kylskåp, sänglampor och duschkabiner, än att knalla omkring i detta gulbruna. Ragnhild lokaliserar upplysningen att området kallas Slottsskogen, en stor park som ligger omgärdad av stad från alla kanter. Uppenbarligen är det mitt bland dessa bergiga gräsmattor som rymdskeppet landat. Sådan sagolik tur då att själva intrånget undgick officiell upptäckt! Bra dock att de maskinellare gränderna redan ligger inom räckhåll...







wWw

Inga kommentarer: