17 april 2011

ännu ett Månvarv från Venus

episod 3


Din raket försöker fara upp genom Venus atmosfär, men ingen hetta släpps ut. Inte sedan den väl har trängt in... Hon är ett växthus. Ni har fått banankontakt av tredje graden. På varannan schackruta står en broder Herrey och sjunger. Det finns ingenting som hindrar dig att kommendera dem att flytta sig. Men varje gång du försöker beordra så blir du bara arg över att de aldrig fattar själva. Och med sådan vrede funkar det inte. Du måste känna glädje och nyfikenhet också. Fast varje gång du blir positiv så glömmer du alldeles bort att handla. Du drömmer så starkt så att månarna byter plats av sig själva. I solen var dag är kroppen helt vag. Men du känner hur det var att hoppa tresteg, tolv meter när du var tretton år, det går aldrig ur muskelminnet. Djungelns lianer måste vara nånting liknande. Hon håller allting som i ett växthus. Drottningens dragningskraft gör dig schack matt. Du trodde att du var en ny sorts Fantomen, men solen börjar bli riktigt gammal på den här planeten.

Panelen blinkar ljusblå, att livet är alltigenom okey. Turkosa fält och rosa strimmor talar om att sommaren snart är kommen. Aldrig hade du trott att lugnet fanns i drakens grönaste öga. Sagan reinkarnerar sig. Nu är ni tre rymdfarare - ombord på ett mysterium mer besynnerligt än gräs mitt bland grus. Det blir ingen fotbollsmatch på tre skallar, och tennis funkar bara om en är domare. Likafullt rullar ni bollar framför fötterna dygnet runt - ifall det skulle uppstå ett maskhål att skjuta in i. Snarast känns det som golf över en öken, bara det att bollarna är biggare än någon enda säsong hemma på jordgloben, maxade med siffror och bokstäver i vartenda fält. Ett stort kryzz tycks det vara som ni studsar fram inom. Dina kompanjoner vill chansa på yatzy, medan du tänker kamma hem ZilverZurfarns dotter. Närsomhelst kommer det att säga RAZZEL och då är det bäst att redan ha byggt en skyttel lycklig nog att tåla allt framtida investeringsarbete som vinsten för med sig. Clownen af Geijerstam är mannen som kastar klasvis med meloner på månen. Bregotte Bigareau Barbaloos pumpa påminner om mycket klyftiga klanger. Det är rimtajm med Hemlige Adolphson, ett kalas för alla morgonpigga monsterdiggare.

Det sista tresteget landar på Venus egen måne, den som nyss tillhörde Mars. Tarzan byter dräkt med Stig-Helmer i en telefonkiosk. Exotiska tablettaskar regnar ner från hyllorna. Du försöker fälla upp en bok, men blir paralyserad av blotta omslaget. Det är pornografi. Venus har låtit sig gestaltas som en samling söta monster. Varelserna har precis börjat knapra på varandra i ett enda stilleben av spanska paprikor. Demoner ligger inslingrade i inga änglavingar. Allt väller sig och sväller sig i vårliga virvlar. Secret Suzie spelar sin syndiga synth. Och högst över allihop löper Louis Legstrong skrattande på styltor.










011

Inga kommentarer: