12 april 2014

Läser Lev Grossmans MAGIKERNA




Magikerna verkar vara den mest fantastiska lilla fiction jag försökt mig på... Blandar karameller ur fantasy-historien med en rapp egensinnighet.

Här kommer ett komiskt smakprov, som knappast avslöjar för mycket - särskilt inte om intrigen och personerna... Min favoritpassage hittills ur The Magicians (svenska översättningen, som jag här skrivit av):


"Quentin hade inte vistats särskilt mycket i Brakebills bibliotek. Det gjorde knappt någon om man slapp. Under århundradenas lopp hade besökande forskare varit så aggressiva när det gällde att utslunga uppspårarformler för att leta reda på böcker de ville ha, plus döljarformler för att gömma samma böcker för konkurrerande forskare, att hela salen var mer eller mindre oemottaglig för magi, som en palimpsest där handskriften gång på gång skrivits över och blivit helt oläslig.

För att göra ont värre hade vissa böcker blivit kringflyttare. På 1800-talet hade Brakebills tillsatt en bibliotekarie med mycket romantisk fantasi, som hade skapat ett mobilt bibliotek där böckerna flaxade från hylla till hylla som fåglar, och spontant och självrådigt stuvade om sig själva till svar på olika sökningar. De första månaderna lär effekten ha varit ganska dramatisk. En tavla av scenen fanns kvar som muralmålning bakom utlåningsdisken, den föreställde enorma kartböcker som svävade runt i lokalen likt kondorer.

Men systemet visade sig vara totalt opraktiskt. Enbart slitaget på bokryggarna blev för kostsamt och böckerna var dessutom hemskt olydiga. Bibliotekarien hade trott att han lätt kunde kalla på en viss bok så att den flög upp och landade i handen så fort han ropade ut dess klassifikationskod, men i realiteten var böckerna bara alltför egensinniga, och vissa var rentav riktigt rovlystna. Bibliotekarien avskedades snabbt och hans efterträdare tog itu med att tämja böckerna igen, men..."




Nå, långt ifrån alla bitar av boken handlar om böcker. Så så himla representativt kanske citatet inte är. Jag skrattade hursomhelst ihjäl mig :) Även fast Potter-världen redan haft liknande inslag på några ställen...




wWw


Inga kommentarer: