1 september 2010

Sortering (ingår i Sällsamma Sporter)

101


Ännu en sorts sport är sortering. Den går till så att man sorterar och sorterar och sorterar och sorterar. Vad som sorteras spelar mindre roll. Huvudsaken är HUR man sorterar. Ändå skulle kunna nämnas att papper och pärlor, kärl och knappar, märken och modeller, signaler och tankar tillhör de tidlösa favoriterna.

Lönsamma sätt att sortera brukar bestå i att sorteringen leder fram till någon sorts urval. Urvalet bör vidare vara av sådan natur att det inspirerar till fortsatt ansamlande av sorteringsbara element. Det sorterande som upphör har misslyckats. Det sorterande som pågår i all evighet har också misslyckats. Den vinnande sorteringen är en sorts paradox. En liknelse skulle närmast vara att bli klar med livet men ändå fortsätta leva. Som om man vore långt ifrån färdig, fast man har hela systemet under kontroll (naturligtvis en komplex kontroll som innefattar obalans, behov av förnyad kontroll).

Hursomhelst, samtliga deltagare sorterar och sorterar och sorterar och sorterar, ända tills alla utom en gjort sorti. Den sista sorteraren kommer på första plats. I VM i Sortering förmår vinnaren sortera allt mellan himmel och jord (inklusive sig själv).

Även att kunna osortera andras sorteringar kan vara fördelaktigt. Dock de flesta som försökt osortera för andra har snart tappat koncentrationen på det egna sorterandet, för att inte tala om all den osortering som de i sin tur vedergälles med. Flera framstående sorterare på världsnivå har upptäckt fördelar med att emellanåt (lagom ofta) rentav hjälpa omvärlden med dess sorteringsbestyr. Ty ytterst sett drar samtliga varelser i samma trådar. Och innerst sett känns det roligare att sortera sina kategorier genom kontakt med omvärldens kategorier.









101

Inga kommentarer: